Zo bespaar je energie in de dure wintermaanden

Je weet het vast: energie besparen is soms een kleine moeite. Geen stekkers in het stopcontact laten zitten. Geen lampen aan laten staan waar je niet bent. Toch lijkt het in de wintermaanden als het snel donker is, moeilijker dan anders. Je hebt al snel de neiging om de verwarming hoog te zetten en veel lampen aan te doen. Maar voordat je het weet, verbruik je meer stroom dan dat je eigenlijk wilt. Welke kleine dingen kun je nu doen om je huis comfortabel te maken en energie te besparen?

Doe de tussendeuren dicht

Toegegeven, je moet het jezelf (en je huisgenoten) aanleren, maar de deuren dichtdoen is een makkelijke manier om de warmte binnen te houden. Kijk ook eens kritisch of je wel op elke kamer je verwarming aan hoeft te hebben. Soms slaap je simpelweg beter als de verwarming op je slaapkamer uitstaat. Heb je moeite met consequent je deuren dichtdoen? Koop dan eens voor een paar euro een deurdranger.

Draai de verwarming een graadje lager

“Bij ons staat de verwarming standaard op 20.” Dat horen we vaak. Maar stel je voor dat je de verwarming eens op 19 zou zetten? Of je eerst een vest of trui aan zou doen voordat je de verwarming een tandje hoger zet? Met maar 1 graadje lager, bespaar je 7% op de totale stookkosten. Ga je altijd rond 22 uur naar bed? Zet dan om 21.00 uur de verwarming al op een graad of 15.

Zorg voor de juiste (plaatsing van) gordijnen 

Goede raambekleding kan behoorlijke (positieve) invloed hebben op de warmte in je huis. Tegenwoordig zijn er steeds meer isolerende gordijnen beschikbaar, waardoor je gelijk invloed hebt op het comfort in huis. Raambekleding moet goed aansluiten rond het raam, zodat er geen kieren zijn. Anders verspreid de koude lucht zich alsnog door de kamer. Laat je een nieuw gordijn maken en wil je het boven een radiator hangen? Zorg er dan voor dat dit gordijn op de vensterbank eindigt. Een gordijn bij de voordeur moet daarentegen lang en het liefst dik zijn. Veel mensen vinden dat niet zo’n fraai gezicht, maar het levert wel veel wooncomfort op.

Wissel je oude lichten in voor led-lampen

In de winter hebben we meer lichten aan dan normaal. Daarom loont het zeker om oude gloeilampen te verwisselen voor led-lampen. Deze lampen lijken duur, maar zijn het eigenlijk niet. Halogeenlampen en gloeilampen gebruiken vaak tien keer zo veel energie als led-lampen, dus een led-lamp bespaart al snel 90% ten opzichte van een halogeen of gloeilamp. Ook de levensduur van een led-lamp is langer. De led-lamp heeft al snel een verwachte levensduur van 25.000 uur.

Hopelijk helpen deze tips je met energie besparen. Bekijk ook eens bij de kleine maatregelen wat je nog meer kunt doen. Vaak leveren kleine ingrepen je veel comfort op!