Michel over zijn duurzaam gebouwde woning in IJpelaar

Michel over zijn duurzaam gebouwde woning in IJpelaar

‘Ons huis is al duurzaam gebouwd, het is echt comfortabel, wij hebben nooit koude voeten.’

Michel Panis woont met zijn vriendin in de wijk IJpelaar in Breda. De energiecoach kocht zijn huis in 2006 omdat het duurzaam gebouwd is. ‘Daar heb ik het huis bewust op uitgezocht’, vertelt Michel. ‘We wonen hier heel prettig; er zijn genoeg mogelijkheden tot onderling contact, het is rustig en groen.’

 

 

In een goed geïsoleerde woning heb je nooit koude voeten

Het huis van Michel is al duurzaam  gebouwd en hij woont er dan ook behoorlijk comfortabel. Van koude voeten is er zeker geen sprake. 'De buitenmuren zijn behoorlijk dik, wel 35 cm,’ legt Michel uit aan zijn keukentafel. Ook heeft de woning een goede spouwisolatie en zijn het dak en de vloer prima geïsoleerd. Is er dan nog iets duurzaams te doen? 'Zeker', zegt Michel. Hij hoeft maar kort te stoken, maar zet wel altijd de verwarming altijd één graad lager. Dat scheelt ook op de rekening. 'Is verder verduurzamen dan nog wel mogelijk?', vragen we aan Michel.

Samen met de VvE kun je eigen energie opwekken

Dat zeker. Als bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het hofje wil Michel graag nog meer energiebesparende maatregelen treffen. ‘Wij willen zelf onze energie gaan opwekken en zonnepanelen aanschaffen. We hebben de financiële reserves, dus kun je ze maar beter gebruiken’, zegt hij. De wens is om samen zoveel energie op te wekken, dat bewoners er de gezamenlijke behoefte aan elektriciteit mee kunnen dekken. Collectief investeren in een warmtepomp is daarom een goede optie.

Meer VvE’s investeren in de toekomst ‘Samen investeren is beter haalbaar en betaalbaar,' zegt Michel. Daarom vindt hij het een goede zaak dat steeds meer VvE’s investeren in duurzaamheid.

Als zijn vriendin ook met pensioen gaat, wil het stel kleiner gaan wonen. Michel vertelt: ‘Wij hebben onze bovenverdieping dan eigenlijk niet meer nodig en er komen veel nieuwbouwwoningen bij in Breda.‘ Maar duurzaamheid blijft altijd een belangrijke rol spelen voor Michel, zowel privé als in zijn werk als energiecoach voor BRES.

Met dank aan Monique de Leeuw en de medewerking van Michel Panis.