Stijgende energieprijzen: heeft u al gekeken naar uw maandelijkse voorschot?

Heeft u al gekeken naar de energiekosten voor het komend jaar? Nu, met de stijgende energieprijzen is het wellicht handig om eens te kijken naar uw maandelijks voorschot. Wat heeft u het afgelopen jaar betaald? En is het handig om dit aan te passen voor het komend jaar?

Het is u vast niet ontgaan dat de energieprijzen flink zijn gestegen. Hier kunnen we als consument niet veel aan doen. Maar wat we wel kunnen is ons voorbereiden op de energiekosten in 2022. Het zou niet prettig zijn als u volgend jaar wordt verrast met een flinke energierekening.

Inzicht in uw verbruik

Waar we wel invloed op hebben is ons eigen energieverbruik. Rond deze tijd komende de jaarafrekeningen waarop uw verbruik staat vermeld. Vaak geven energiebedrijven ook aan wat het gemiddelde verbruik is van iemand met een soortgelijke gezinssamenstelling en/of in een soortgelijke woning. Zou krijgt u wat inzicht in of uw verbruik normaal of aan de hoge of lage kant is.

Milieucentraal .nl helpt

Milieucentraal heeft een tool op haar site staan, waarmee u na 8 vragen weet of en hoeveel u het komend jaar zou kunnen betalen aan energie. Dit is wel een indicatie en zij weten natuurlijk niet uw precieze situatie. Maar het inzicht helpt.  Mocht nu blijken dat de indicatie is dat u flink meer gaat betalen dan kunt u daar nu actie op ondernemen.

Wat kunt u doen om verrassingen te voorkomen?

De makkelijkste (niet de leukste) stap is om te kijken of uw voorschot genoeg is om uw energierekening te dekken. Misschien is het raadzaam om de energiemaatschappij te bellen om het voorschotbedrag te verhogen.
Wellicht zijn zonnepanelen het overwegen waard? Of, als u tot de conclusie bent gekomen dat uw verbruik hoger ligt dan het gemiddelde, kunt u uitzoeken waar dit vandaan komt. Een (digitaal) gesprek met een energiecoach van Bresbreda.nl zou u daarbij kunnen helpen.

U ziet, de prijzen zelf, daar kunnen we niets aan doen, maar als consument zijn er nog wel acties die we zelf kunnen ondernemen om ons energieverbruik en de daarbij behorende kosten in de hand te houden.

Titel