Wil je wonen zonder aardgas

Laat je inspireren

Meteen aan de slag met je energieverbruik

Verbruik je teveel energie?

Ontdek het met onze energiecheck!

Meer informatie

Energieadvies aan huis

Laat een gecertificeerd adviseur langskomen!

Meer informatie

Is er subsidie of financiering voor mij?

Ontdek snel of je in aanmerking komt.

Meer informatie

Titel

Tekst

Meer informatie

Titel

Tekst

Meer informatie

Titel

Tekst

Meer informatie

Binnenkort in jouw gemeente

impressie van BRES informatieavond

Artikel in Certificering, Geen categorie

0 min.

Gratis Informatieavonden Energiezuinig wonen

Artikel in Certificering, Geen categorie

0 min.

Twee op de drie Nederlanders verwacht thuisbatterij te kopen

besparing potje met geld

Stijgende energieprijzen: heeft u al gekeken naar uw maandelijkse voorschot?

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen

Meer informatie

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen

Lees meer
man en vrouw doen deur open

Titel

WoonWijs Breda is een samenwerking van gemeente Breda, Bredase Energie Coöperatie (BRES) en HOOM. Al deze partijen hebben één doel: je helpen met het verduurzamen van je huis.

Helaas is deze actie alleen voor woningeigenaren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft aan gemeenten een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal €9 miljoen, die huiseigenaren stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen. In deze regeling zijn huurders niet meegenomen. We helpen graag iedereen op weg, bekijk bij onze bespaarchecks wat jij kan doen om je huis te verduurzamen.

Mocht de code (postcode-huisnummer combinatie) niet werken dan kun je het beste contact opnemen met onze servicedesk via: 088 – 623 00 81. De servicedesk is van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 09.00u t/m 18.00u.

Nadat de code verzilverd is kun je de webshop nog steeds afsluiten. Je hoeft dus niet in één keer te verzilveren én de bestelling te plaatsen. Je kunt de code opnieuw invullen en verdergaan met het selecteren van producten. Pas als je de bestelling bevestigd en afgerond hebt is het niet meer mogelijk om met jouw code in de webshop te komen.

Bijna alle webbrowsers worden ondersteund door de webshop. Met bijna alle webbrowsers zal je dan ook geen problemen ervaren met het doen van de bestelling. Daar is één uitzondering op. Internet Explorer wordt als webbrowser niet ondersteund door de webshop. Dat komt omdat er geen nieuwe security-updates meer voor deze browser uitkomen. Jouw veiligheid is onze eerste prioriteit, daarom hebben we deze keuze gemaakt.

In de webshop vind je een uitgebreide beschrijving van de producten. Mocht je toch meer informatie willen dan is het mogelijk om contact op te nemen met de leverancier. De leverancier is bij elk product zichtbaar in de webshop.

Het is niet mogelijk om met bijbetaling extra producten te bestellen in de webshop. De webshop is via een puntensysteem ingeregeld, het is niet mogelijk om meer punten te kopen.

De gekregen punten moeten in één keer uitgegeven worden in de webshop. Punten die na bevestigen en afronden van de bestelling overblijven, komen te vervallen. Check voor de bestelling dan ook of je al je punten gebruikt hebt.

Als je een verkeerd e-mailadres hebt ingevoerd kun je het beste contact opnemen met onze servicedesk via: 088 – 623 00 81 De servicedesk is van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 09.00u t/m 18.00u.

De bevestigingsmail ontvang je na maximaal 15 minuten na bevestigen van de keuze. Als je na 15 minuten nog niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de servicedesk via: 088 – 623 00 81. De servicedesk is op werkdagen te bereiken van 09.00u t/m 17.00u. Check ook even je ongewenste mail, soms komt hij daarin terecht.

De producten worden naar uw adres gestuurd. U hoeft dus niks te doen. De leverancier van de producten informeert je hier rechtstreeks over.

De tegoedbon en (bestelde) producten zijn helaas niet om te ruilen voor andere producten, geld of andere tegoedbon.

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer om het systeem optimaal te laten presteren.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22 cent per kWh, prijspeil 2019). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 wattpiek) kost  rond de € 4.500 inclusief installatie en omvormer.  De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen, kosten € 500 a € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 6 a 7 jaar.

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een pakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor 4.700 euro levert dit 760 euro op. De installateur kan dit voor je regelen.

Van alle gebouwen in Breda toont de Solarscan welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Op basis van je postcode geeft de Solar scan een eerste indicatie van de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten.

Het isoleren van de spouw kost tussen de € 17,= en € 25 per m2. Bij een tussenwoning kost dit rond de € 800 en een twee onder 1 kap woning kosten rond de € 1.500. Gemiddeld is de investering in 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Als er ruimte zit tussen de bestaande isolatie en de buitenste muur, dan kan dat. Echter alleen na grondige inspectie door een gecertifieerd bedrijf. En let op: na isoleren is ongeveer net zo duur als het isoleren van een niet geïsoleerde muur, daarom is na isolatie minder snel terugverdiend.

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwen met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwisolatie aanwezig.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is.

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur in zijn totaal meer dan 25 centimeter dik is, is er een kans groot dat er een spouw aanwezig is. En het spouwisolatiebedrijf komt de woning altijd vooraf inspecteren op aanwezigheid van de spouw en op deze schoon droog en breed genoeg is.

Als er een geïsoleerde spouwmuur is, is het een van de slimste maatregelen die je kunt treffen. De kosten vallen meestal erg mee en je hebt de investering meestal in 3 tot 4 jaar terugverdient.

Op termijn wel, maar als de gevel, de vloer of het dak nog niet geïsoleerd zijn, is het
raadzaam dat eerst te doen. Die maatregelen leveren meer besparing op en zijn sneller
terugverdient.

Over het algemeen wel, soms moet het kozijn wat aangepast worden. Met name bij de
draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het
dubbele glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Voor het klimaat, je woonplezier en je energierekening is het goed om al het enkele glas
in de woning (ook in niet-verwarmde ruimtes!) te vervangen door HR++ of eventueel triple glas.

Sinds 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie voor isolatie. Combineer het plaatsen
van HR++ of triple glas met een andere isolatiemaatregelen (dak, vloer, gevel) of combineer met
zonnepanelen en je krijgt ongeveer 20% van de kosten terug. Kijk op de subsidiepagina voor
meer informatie.

PUR is een chemisch product. Als je het aanbrengt, komen er gassen vrij. Het is belangrijk dat je isolatie met PUR altijd laat aanbrengen door een expert. Verder moet je na het aanbrengen van PUR goed blijven ventileren.

Nee, je moet wel een spouwmuur hebben.