Kieren en naden dichten tegen tocht en vocht

In de herfst kan het soms lastig zijn het huis goed warm en droog te houden. Met een paar simpele isolatiemaatregelen kun je je huis snel veel behaaglijker maken. Zo bespaar je bovendien energie en dat scheelt weer in de kosten.

Bij oude huizen hoor je wind soms door de kieren gieren. Kieren zitten vaak tussen de ramen en het kozijn, maar bijvoorbeeld ook waar het dak niet helemaal goed aansluit op de muren. Ook in modernere huizen vind je vaak nog gaten, zoals rond buizen van de verwarming, de afzuiging of een afvoer door het dak en naar de kruipruimte.

Er lekt onnodig warmte weg

Door kieren en naden lekt onnodig warmte weg. Dat kan leiden tot onaangename tocht en mogelijk zelfs vochtproblemen met de vorming van schadelijke schimmels tot gevolg. Het is dan ook een hardnekkig misverstand dat de kieren open moeten blijven voor frisse lucht. Voor frisse lucht wil je ventileren middels raampjes of mechanische ventilatie waarbij je meer controle hebt over hoeveel, wanneer, hoe lang en via welke weg je frisse lucht binnenhaalt.

De kieren en naden kunnen dus beter gedicht worden. Dit zal direct warmteverlies tegengaan en het comfort in huis verhogen: een belangrijke stap dus bij het verduurzamen van een woning. Bij kozijnen kun je vaak zelf aan de slag met tochtstrips of kit. Voor grote naden kun je informeren naar een passende oplossing, afgestemd op het materiaal en de constructie van jouw woning.

Meer weten?

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/naden-en-kieren-dicht/